Reklama
 
Blog | Tomáš Nahodil

V listopadu se uvolní místo na Ústavním soudu. Koho bych rád viděl jako patnáctého ústavního soudce?

Když senátoři před dvěma a půl lety nesouhlasili se jmenováním advokáta a bývalého děkana pražských práv Aleše Gerlocha ústavním soudcem, začal jsem na svém Twitteru zveřejňovat vlastní soukromé tipy na významné právníky, kteří tehdy podle mne mohli u Ústavního soudu zaplnit místo uvolněné náhlou rezignací soudce Jana Musila.

Prezident nakonec senátory požádal o souhlas se jmenováním tehdejšího předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala. Mimochodem, když jsem v Lidových novinách vedl pondělní přílohu Právo a justice a bilancoval jeho prvních sto dní u Ústavního soudu, napsal jsem článek o tom, že o stížnostech rozhoduje ze všech ústavních soudců nejrychleji.

Příští měsíc, kdy se funkce soudkyně Evropského soudu pro lidská práva ujme Kateřina Šimáčková, se u Ústavního soudu znovu uvolní místo patnáctého soudce. Prezident bude moci – nečekaně, neboť desetileté mandáty všech stávajících soudců překračují ten jeho (druhý) pětiletý – Ústavní soud znovu doplnit o svého nominanta.

O tom, kdo by se podle mne měl stát nástupcem Kateřiny Šimáčkové, jsem se tady na svém blogu rozepsal před pár dny. Nikoho jsem nejmenoval, pouze obecně popsal profil.

Vhodných kandidátů vidím víc než dost

Dnes bych rád uvedl několik konkrétních právníků. Jde o mé vlastní soukromé tipy na podle mne výborné ústavní soudce, o nichž jsem na Twitteru psal už před dvěma a půl lety.

  • Jan Svatoň (1978-90 katedra správního práva brněnské právnické fakulty, od r. 1990 katedra ústavního práva tamtéž, spoluautor publikací Základy státovědy a Státověda, asistent ústavních soudců Vojena Güttlera a Vladimíra Sládečka, 2001-07 děkan brněnských práv; a také můj učitel ústavního práva na olomouckých právech 😉)
  • Pavel Vošalík (vystudovaný právník, diplomat, mezi lety 2001-04 náměstek ministra zahraničních věcí, podílel se na dojednání Smlouvy mezi ČR a Vatikánem, mezi lety 1997-2001 velvyslanec v Jihoafrické republice, 2004-08 v Kanadě a 2008-18 ve Vatikánu)
  • Josef Vedral (legislativec na Úřadu vlády, ministerstvu vnitra a ve Svazu měst a obcí, expert na správní právo, autor komentáře ke správnímu řádu, člen několika rozkladových komisí ústředních správních úřadů, držitel ocenění Právník roku 2013)
  • Jan Šott (trestní soudce, soudcem od r. 2006, nyní soudce Městského soudu v Praze, dříve soudce Obvodního soudu pro Prahu 5, soudil mj. korupční kauzu poslanců Věcí veřejných, nesouhlasil s absolutní nestíhatelností poslanců)
  • Tomáš Němeček (vystudovaný právník a novinář, advokát, novinář s dvacetiletou praxí, působil v redakcích Respektu, Hospodářských novin a Lidových novin, zakladatel přílohy Právo a justice v Lidových novinách, autor biografií tří ústavních soudců, komentátor dění v justici, člen zastupitelstva Městské části Praha 8)
  • Pavel Uhl (vystudovaný politolog a právník, advokát, zastupuje před Ústavním soudem, spolupracovník Člověka v tísni, zabývá se lidskými právy a znevýhodněnými skupinami, pozorovatel Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě)
  • Jan Pavlok (advokát a rozhodce, expert na restituce, jako vůbec první vyhrál restituentům u Ústavního soudu nárok na jakékoli než jen státem určené náhradní pozemky, u advokátních zkoušek zkouší občanské právo).
Reklama